Vi på Ramudden använder cookies på vår hemsida. Genom att använda och besöka vår webplats accepterar du att cookies används. Läs mer
0

Regelverk för kommuner

Ständiga frågor från kunder som "Vad gäller här? Hur skall man göra? Var hittar man information?" har gjort att vi på Ramudden beslutat oss för att som första och enda privata företag ta fram en handbok som bringar klarhet i regelverket. Vi hoppas denna handbok ska kunna hjälpa till att skapa säkra arbetsplatser och trafikmiljöer

Innehållet i Handboken behandlar översiktligt allmänna bestämmelser om ansvar för utmärkning av vägarbeten, planering av vägarbetet, trafikreglering med mera. Den skall vara ett komplement till Vägmärkesförordningen (VMF), Trafikförordningen (TrF), Ordningslagen (OL), Arbetsmiljölagen (AML), Plan och bygglagen (PBL), Vägverkets Författningssamling (TSFS) samt Transportstyrelsens Författningssamling (TSFS). 

handbok.jpg

Handbokens utformning och innehåll har vuxit fram i ett samarbete med kranskommunerna runt Göteborg som startade detta projekt tillsammans med Janne Mattsson för att få ett tydligt regelverk i sina kommuner. Janne Mattsson har tillsammans med Ramudden vidareutvecklat och uppdaterat innehållet för att kunna erbjuda alla kommuner ett tydligt regelverk att arbeta efter i vardagen, vid upphandlingar med mera. Ramuddens övertygelse att bilder tillsammans med text blir lättare att förstå gör att vår handbok har många bilder och illustrationer.


bok.pngHandbok - Arbete på väg


Ett stort antal kommuner arbetar redan idag efter denna Handbok och spridningen är från Sundsvall i norr till Perstorp i söder. Fördelarna med att flera kommuner arbetar efter samma regelverk är många:
  • Entreprenörer som skall räkna på arbeten får tydliga anvisningar på vad som gäller beträffande säkerheten
  • Kommunerna får jämförbara offerter på sina förfrågningar eftersom alla måste ta med säkerheten i sina anbud
  • Entreprenörer som rör sig mellan olika Kommuner ”känner en trygghet” i att regelverket är detsamma

Vi vill påstå att om ni jobbar efter Handboken får ni snabbare utförda arbeten, minskad olycksutveckling samt en bättre trafikmiljö.


 

Kommunanpassad utbildning

Med Handboken som kurslitteratur bedriver vi kompetensutbildningar som motsvarar Trafikverkets kravkurser. Fördelen med att välja Kommunanpassad utbildning är att den fokuserar på situationer i Kommunal miljö. Kurserna är uppbyggda på ett sätt som även ger behörighet för att arbeta på Trafikverkets vägar för att man inte skall behöva gå dubbel utbildning.