Nyhet

Möt Mattias - depåmedarbetare och volontär

Mattias Engberg jobbar som Depåmedarbetare på Ramudden i Kungens Kurva. Utanför sin yrkesroll är han även volontär i välgörenhetsorganisationen Blågula Bilen och det är detta vi idag vill uppmärksamma.

Blågula Bilens syfte är att förse Ukrainas civila och militära försvarsorganisationer med lastbilar, skyddsutrustning, teknik och andra förnödenheter. Och allt började när organisationens grundare, Take Aanstoot hade en gammal lastbil som han beslutade att köra till Ukraina och donera. Det var det första fordonet av många och idag har organisationen hunnit levererat ca 250 fordon.
 
mattias.jpeg
 
Mattias, berätta lite om din bakgrund och hur du kom du i kontakt med Blågula Bilen?
- Jag har alltid känt en vilja att vara med och bidra genom civil beredskap och humanitärt arbete. Jag har en sambo som arbetar som sjuksköterska, min pappa har gjort utlandstjänst, min familj har varit jourhem osv, jag är helt enkelt fostrad så. Och av en tillfällighet kom jag i kontakt med Blågulabilen efter en förfrågan av volontären Tilde Addenbrooke om hjälp att köra ner en lastbil till Ukraina. Så första turen gjorde jag i augusti 2022. Vi startade i Linköping och körde sen via Karlskrona, Polen och ner till Kiev. En trip som tog ca 6 dagar.
 
Och sen har det blivit tre resor till?
- Ja, jag har varit till många olika områden runt om i Ukraina utan att nämna specifika orter men man kan väl säga att jag tillhör den lilla skara av volontärer som åkt ända längst fram till fronten. Framför allt för att kunna leverera fordon som de militära förbanden är i behov av men även för att lämna donationer av sjukvårdsmaterial och sjukvårdsutrustning. ​​​​​​​
Senast jag var där i februari hade vi med oss operationsbord och sjukhussängar. Sjukhuset vi donerade till var från början ett regionalsjukhus men som numera är ett ”krigssjukhus” som tar emot skadade och sårade militärer från den yttersta fronten. Bara timmar efter att vi anlänt användes dessa bord för operation. Då känner man att det här betyder verkligen någonting. Att det vi gör faktiskt räddar liv. 
 
Går det att beskriva det du får vara med om och vad du känner när du gör dessa resor?
- Det är svårt att sätta ord på den tragedi och de människoöden vi får se. Krig är fruktansvärt vart det än är. Så jag vänder på det och vill i stället lyfta den levnadsglädje man ändå ser i många av dessa människor när vi kommer. Dom vägrar att ge upp. Och det gäller även bland oss volontärer, man blir helt rörd över den kraft som finns. Vi räddar liv och jag tänker fortsätta så länge jag behövs!

Om man vill vara med och bidra, hur går man till väga då?
- Jag vill poängtera att Blågula bilen är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation vilket är viktigt för mig. Vi tror på ett fritt Ukraina och arbetar primärt för att stödja Ukrainas försvar med efterfrågat material och fordon. Jag hoppas att alla vi kollegor på Ramudden, tillsammans med alla andra som ser det här, vill vara med och göra skillnad.
 

Hjälp Mattias att hjälpa!

Via Blågula Bilen finns ett Swish nummer (som heter Ramudden BlåGula Bilen) där alla som vill kan vara med och bidra, så låt oss göra en gemensam insats.
 
swish
 

Länkar:

 
content4.jpg
Utbrända, förstörda militärfordon är vardag längs efter vägarna.
 
content3.jpg
Matias i mitten - Här i samarbete med annan hjälporganisation i deras lokaler i Ukraina.
 
content6.jpg
Mattias på besök hemma hos en vän.
 
content7.jpg
Det finns trots allt en vardag även i krig. Här lite påfyllnning av mat och dryck.
 
I denna text har vi valt att utelämna vissa detaljer som namn och orter men personer som medverkar med sitt ansikte är ok med att synas publikt.